Op steeds meer campings zijn één of meer wasmachines te vinden. Je koopt bij de receptie een muntje en draait daarmee een wasje. Daarbij probeer je de machine wel zo vol mogelijk te krijgen, want de prijzen zijn doorgaans niet mals. Bovendien raak je makkelijk een onderbroek of een sok kwijt omdat andere campinggasten jouw kleding ongeduldig uit de trommel trekken om vervolgens hun wasje te draaien. Ideaal is anders dus. Gelukkig bestaan er voldoende goedkope en makkelijke alternatieven om zelf je (hand)was op de camping te draaien.
De ouderwetse handwas met Biotex
Biotex staat bekend als hét vakantiewasmiddel. Je kunt dit vertrouwde handwas- en inweekpoeder met koud water gebruiken. Het beste is om je was eerst een poosje in een emmer met wat Biotex te laten weken. Zelfs als er vlekken in de kleding zit, verricht het middel in combinatie met koud water prima werk. Het koude water zorgt er namelijk voor dat de vlak gauw afbreekt. Vervolgens ga je verder met de was. Vlekken schuur je licht langs elkaar. Spoel vervolgens je kleding uit en hang het te drogen. Ben je de Biotex vergeten? Shampoo is een prima vervanger.
Het drogen van je was
Is het tijd om de was te drogen? Natuurlijk zijn er droogrekjes voor in raamopeningen van caravans of campers, droogmolentjes voor aan de caravan of de voortent en natuurlijk de kleine, inklapbare droogrekjes. Een ideaal hulpmiddel dat ook nog eens weinig ruimte inneemt, is echter de Scrubba wash bag, die ook wel ’s werelds kleinste wasmachine wordt genoemd. Je doet je vuile was samen met water en zeep in de waszak, die je vervolgens sluit. Je laat de lucht via het ventiel weglopen en kneedt je wasgoed maximaal drie minuten. Daarna spoel je het uit.
De camping wasmachine
Zijn bovenstaande methoden niets voor jou, dan kun je altijd nog voor een camping wasmachine kiezen. Dergelijke apparaten hebben een laag wattage en kunnen dus prima op de camping worden gebruikt. Sommigen zijn zelfs met een centrifuge uitgerust, zodat je de schone was niet kletsnat hoeft op te hangen. Een camping wasmachine heeft doorgaans een capaciteit van tussen de twee en vijf kilo. Dankzij zijn compacte formaat is hij makkelijk mee te nemen in de camper of caravan. Kampeer je alleen met een tent, dan is dit hulpmiddel uiteraard geen optie.
Tips bij het wassen op de camping
Moet je op de camping aan de slag met het wasgoed, dan scheid je de witte was ook hier uiteraard van het gekleurde wasgoed, net zoals je thuis doet. Veel kampeerders houden hier tijdens het inpakken van hun spullen rekening mee, omdat dit op het vakantieadres enorm veel tijd en gedoe scheelt. Ook is het verstandig om zoveel mogelijk kledingstukken mee te nemen die sneller drogen
-zo zit je nooit met kletsnatte was opgescheept- en geen strijkbout nodig hebben. Wie van tevoren zorgvuldig plant, gaat een maximaal zorgeloze vakantie tegemoet.