In het grootste deel van Europa is wildkamperen verboden, maar de Scandinavische landen Noorwegen en Zweden vormen daar een uitzondering op. Daar geldt het allemansrecht: het recht om door de vrije natuur te zwerven en daar ook te slapen. Zolang je er maar respectvol mee omgaat en onthoudt dat je niet zomaar op privégebied je tent kunt opslaan. Wildkamperen in Scandinavië is dé definitie van avontuurlijk. Door met een camper of caravan op pad te gaan, kun je van de gebaande paden afwijken en nog meer genieten van de ongerepte natuur.
Wildkamperen betekent primitief kamperen. Zo heb je geen beschikking over elektriciteit en zijn er natuurlijk ook geen sanitaire voorzieningen. Op een verse kop koffie of een heerlijk geurend broodje dat net uit de oven komt, hoef je dus ook niet te rekenen. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Wildkamperen in Scandinavië betekent dat je de flora, fauna en weerselementen maximaal beleeft. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Wij zetten een aantal tips en weetjes op een rijtje.
De regels van het allemansrecht
Het woord ‘allemansrecht’ klinkt een beetje als vrijheid, blijheid. Dat is echter maar gedeeltelijk waar. Aan wildkamperen in Scandinavië zijn namelijk -geheel terecht- bepaalde regels verbonden. Wees ervan op de hoogte voordat je naar het prachtige noorden vertrekt. Zo mag je maar maximaal 24 achtereenvolgende uren op één plek blijven, is het achterlaten van afval not done en is open vuur op veel plekken ten strengste verboden. Een vuur stoken doe je alleen op de gemarkeerde kampvuurplekken. Tot slot moet je ook minstens 150 meter afstand houden tot de dichtstbijzijnde bebouwing.
Lees meer over wildkamperen in Noorwegen op de informatieve website over Noorwegen.nl.
De sanitaire omstandigheden
In grote campers is ruimte voor een wc en/of een douche. Ideaal voor degenen die graag optimaal van de natuur willen genieten, maar de gedachte van het doen van de behoefte in de natuur wat minder prettig vinden. Kies je wel voor een tent, kies je kampeerplek dan tactisch. Verblijf je aan het water, dan kun je jezelf wassen en ook de afwas doen. Wees wel voorzichtig met het gebruik van douchegels, shampoos en schoonmaakmiddelen in de ongerepte natuur. Uiteraard heb je ook een schep en voldoende toiletpapier bij je voor het doen van de grote boodschap.
Je kampeerspullen
Ga je enkel met een tent wildkamperen, zorg er dan voor dat je een lichtgewicht uitrusting bij je hebt. Je moet namelijk alles op je rug meetorsen. Een lichtgewicht tent, matje en slaapzak zijn een absolute must. Zorg natuurlijk ook voor voldoende water, kookgerei en lucifers of een aansteker. Ook is een goede telefoon belangrijk voor in het geval van nood. Laat deze echter niet de hele dag aanstaan en neem ook een powerbank mee.
Hoe zit het met Finland?
Geografisch gezien behoort ook een deel van Finland tot Scandinavië. Toch is dit een minder bekende wildkampeerbestemming. Dit heeft een logische reden: alhoewel de regels voor het wildkamperen in grote lijnen overeenkomen met de geldende regels in Noorwegen en Zweden, is het -als je met de auto of camper reist- verboden om in natuurgebieden, Nationale Parken en op stranden wild te kamperen. De Caravanya app is dan een handig hulpmiddel dat duidelijk inzicht verschaft in plekken voor wildkamperen.