Categorieën
Benodigdheden

Slapen op een luchtbed of op een slaapmat?

Kamperen is een heerlijke buitenervaring. Je voelt je een met de natuur en geniet van optimale vrijheid. Buiten kun je helemaal onthaasten en de rust nemen waar je zo hard aan toe was. Dat betekent echter wel dat je ook over kampeermateriaal dient te beschikken dat dit mogelijk maakt. Kun je niet goed slapen tijdens je kampeervakantie, dan  kan dit je ervaring behoorlijk verpesten. Veel beginnende kampeerders twijfelen sterk tussen een luchtbed en een slaapmat. Lees hier over enkele van de belangrijkste verschillen.

Wat wordt je bestemming?

Of je je tentje nu opzet aan de zonovergoten kust van Zuid-Frankrijk of gaat wildkamperen in de Noorse bossen, maakt voor je keuze een behoorlijk verschil. Terwijl je in zuidelijke gebieden de temperatuur ’s nachts het liefst een paar graden naar beneden zou bijstellen, heb je in koudere gebieden juist materiaal met een sterker isolerend vermogen nodig. Vertrek je naar een koude regio, kies dan dus voor een slaapmat. Des te hoger zijn R-waarde, des te hoger zijn isolerende vermogen.

Een luchtbed beschikt niet over het in een kouder gebied zo hard nodige isolerende vermogen. Is de omgevingstemperatuur namelijk lager dan je lichaamstemperatuur, dan koelt ook de lucht in het luchtbed af en dat wordt doorgegeven aan je lichaam. Om het warm te krijgen, heb je een extra isolatiemat en eventueel nog een fleecedeken nodig. Een luchtbed kun je dus beter bewaren voor je kampeertrips naar Zuid-Europa of andere plekken waar de zon volop schijnt.

Het type reis

Ben je van plan tijdens je kampeervakantie van plek naar plek te trekken en verwacht je je spullen dus regelmatig op je rug mee te moeten dragen? Backpackers geven uiteraard de voorkeur aan lichtgewicht materialen die gemakkelijk mee te nemen zijn. Een luchtbed is eenvoudig op te vouwen, terwijl dat bij een slaapmat niet het geval is. Is niet omvang, maar gewicht je belangrijkste criterium? Kies dan voor een lichtgewicht slaapmat. Alhoewel hij niet in je rugtas zal passen, voegt hij nauwelijks gewicht aan je bagage toe.

Hoe zit het met het ligcomfort?

Wanneer we het over comfort hebben, kunnen we minder eenduidig zijn. De een geeft de voorkeur aan een luchtbed, terwijl de ander zweert bij een slaapmat. We slapen immers ook niet allemaal even graag op hetzelfde type matras. Weet je van jezelf dat je liever niet op een harde ondergrond slaapt? Dan past een luchtbed waarschijnlijk beter bij je, of kies je voor een slaapmat met een zachte vulling. Wat velen weer een voordeel van een luchtbed vinden, is dat je hoger van de grond slaapt.

Duurzaamheid

Vind je duurzaam vakantie vieren belangrijk en kies je je aanschaffen het liefst in overeenstemming met deze overtuiging? Dan is de slaapmat absoluut de beste keuze voor jou. Dit zie je natuurlijk wel terug in de prijs. Koop je echter een goede slaapmat, dan kun je daar zomaar tien jaar op rekenen. Een luchtbed raakt namelijk een stuk sneller lek. Binnen de categorie slaapmatten bestaat de keuze tussen foam matten (ook wel schuimslaapmatten genoemd) en self-inflatible slaapmatten, die vaak nog eens extra isolerend zijn.