Categorieën
Campings

Op naar La Bella Italia: wat is agriturismo precies?

De Italiëliefhebbers hebben het vast al gemerkt: de term agriturismo duikt steeds vaker op. Maar wat houdt het nu precies in? Eenvoudig gezegd is agriturismo een boerenbedrijf dan zijn geld niet alleen aan landbouw, maar ook aan toerisme verdient. Het concept werd ontwikkeld om boeren in een financieel zwakke positie te helpen met het vergaren van inkomsten, zonder dat de kleinschalige voedselproductie -die zo kenmerkend is voor het Land van de Laars- daarvan hinder ondervond. Boek je een agriturismo, dan verblijf je in een deel van de boerderij, of in een apart bijgebouw in de nabijheid daarvan.

Niet alleen heeft agriturismo voor de Italiaanse boer zijn voordelen, ook voor jou als reiziger heeft het verblijf op het platteland tal van pluspunten. Je geniet er van de vrijheid en prachtige uitzichten en proeft van het authentieke leven in landelijk Italië. Proeven doe je er ook letterlijk: eten bij de boer en zijn familie behoort vaak tot de mogelijkheden en ook bieden veel plekken kooklessen en wijnproeverijen aan. Agriturismo maakt het je mogelijk om écht kennis te maken met Italië.

De vele vormen van agriturismo

Agriturismo bestaat in vele soorten en maten. De meest eenvoudige accommodaties betreffen een enkele slaapkamer, maar er zijn ook luxe agriturismi waarbij je zelfs de beschikking hebt over een privézwembad. Ook kun je daar rekenen op goede sanitaire faciliteiten en airconditioning. In plaats van het bij de eigenaar aan tafel mee-eten kun je misschien zelfs wel à la carte genieten. Wil je het Italiaanse boerenleven écht voelen? Zoek dan naar accommodaties waar je kunt meehelpen op het boerenbedrijf.

Toscane, de populairste regio voor een agriturismo vakantie

Vooral de regio Toscane staat bekend om zijn agriturismo mogelijkheden. De glooiende landschappen, historische cultuursteden en culinaire hoogtepunten van deze regio maken hem de populairste van het hele land. Een agriturismo in Toscane bereik je middels een rit over kronkelende landweggetjes langs charmante dorpjes, talrijke olijfbomen en wijngaarden. Een verblijf op een agriturismo in Toscane vormt tevens de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes naar prachtsteden als Florence, Siena en Lucca.

Culinair genieten van Italië

En om nog even op het koken terug te komen: wanneer jij tot de vele liefhebbers van de Italiaanse keuken behoort, biedt een agriturismo accommodatie een absolute meerwaarde. Italië is een land dat rijk is aan historische en natuurlijke schoonheden, maar ook aan verrassende smaken. Een betere manier om te leren hoe je die typisch Italiaanse gerechten bereidt dan middels een kookles op het Italiaanse platteland, bestaat er niet. De Italianen zijn trots op hun lokale gerechten en tradities en zullen je vol passie vertellen over culinair Italië.

Agriturismo is kindvriendelijk

Ook wanneer je op vakantie gaat met (kleine) kinderen, is een agriturismo aan te bevelen. Kies een accommodatie waarbij je een bijgebouw voor jezelf hebt en die wellicht over een speeltuin en/of

een zwembad beschikt. De kinderen zullen net zo hard als jij van alle ruimte genieten. Ga je met tieners of pubers op vakantie? Ook zij zullen geen klagen hebben over de faciliteiten die een luxe agriturismo te bieden heeft. Een vakantie op het Italiaanse platteland weet iedereen tevreden te stellen.