Categorieën
Bezienswaardigheden

Op kampeervakantie in Istrië: dit zijn de must-sees

Een prachtige kustlijn met schilderachtige vissersdorpjes en helderblauw water: dat heeft Istrië je te bieden. Niet voor niets is dit Kroatische schiereiland zo geliefd onder kampeerders. De campings zijn doorgaans hoog van kwaliteit en hebben meer dan voldoende voorzieningen. Ze liggen vaak aan de kust. Wildkamperen is in Istrië niet toegestaan. Houd je van cultuur en historie, dan is deze regio ook een meer dan geschikte plek om met je tent, caravan of camper neer te strijken. Het gebied is rijk aan Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse invloeden. 

Pula: levendige stad met drieduizend jaar oude geschiedenis

De zuidelijkst gelegen stad van Istrië kent een imposante geschiedenis van maar liefst ruim drieduizend jaar oud. Overblijfselen van de Romeinen, die hier eeuwenlang heersten, zijn overal in de stad nog terug te vinden. Het hoogtepunt van Pula is het amfitheater, dat in de eerste eeuw voor Christus werd gebouwd. Ook het Forum en de Tempel van Augustus zijn de moeite van een bezoek waard. Verder is Pula een levendige stad met vele eet- en uitgaansgelegenheden.

Umag

Niet alleen is Umag geliefd onder kampeerders vanwege de Blauwe Vlag die op de meeste van de rots-, kiezel- en zandstranden van deze bestemming wapperen, ook weet de plaats zijn bezoekers met zijn rijke verleden te betoveren. Het door de Romeinen gestichte Umag ligt op een klein eilandje dat later in de geschiedenis met het Kroatische vasteland werd verbonden. Het pittoreske plaatsje wordt omringd door talrijke wijngaarden, iets waar Umag in de verre omgeving bekend om staat. Op deze historische plek begeef je je echt buiten de gebaande paden van Istrië.

De Baredine grotten

De waterrijke ondergrond van Istrië heeft in de lange geschiedenis op diverse plekken tot bijzondere grotformaties geleid. De Baredine grotten zijn de bekendste van het schiereiland. In deze druipsteengrotten bewonder je stalagmieten en stalactieten in de meest bijzondere vormen. De natuur heeft hier echt voor een kunstwerk gezorgd. De grotten liggen op een diepte van ruim 130 meter, dus neem altijd wat warmere kleding mee voor je bezoek. Een rondleiding door een gids duurt ongeveer drie kwartier.

De Brijuni eilanden

De Brijuni archipel is een eilandgroep waarvan alleen het grootste eiland Veliki Brijun te bezoeken is. Het Nationaal Park is rijk aan natuur en Romeinse overblijfselen. Hoe je het ontdekt, is aan jou: per fiets, golfkarretje of middels de tour met het toeristische treintje. Voor gezinnen is de dierentuin een absoluut hoogtepunt. Deze werd opgericht door de voormalig Joegoslavische president Tito, die jarenlang op dit eiland woonde en door veel hooggeplaatste personen werd bezocht die soms zelfs nieuwe aanwinsten voor de dierentuin meebrachten.

De Plitvice meren

Ze liggen niet in Istrië, maar zijn zo oogverblindend en geliefd onder kampeerders in deze streek, dat ze hun plekje in deze lijst hebben afgedwongen. De Plitvice Meren liggen op 250 kilometer rijafstand van Pula. Best een stukje dus, maar de wegen in Kroatië zijn goed te noemen en het Nationaal Park is de moeite meer dan waard. Het helderblauwe water van de meren in dit bosrijke gebied is uniek te noemen. In totaal telt het park er zestien. Ook zijn er maar liefst negentig watervallen aanwezig.