Categorieën
Benodigdheden

Kamperen voor beginners: de ultieme checklist

Niets zo vervelend als een warm kopje koffie zetten en erachter komen dat je de bekers bent vergeten in te pakken. Of dat blijkt dat je de muggenspray thuis hebt laten liggen, net nu je aan een meer verblijft en de dichtstbijzijnde supermarkt of apotheek mijlenver weg is. Kamperen is heerlijk, maar heeft zo zijn voorbereidingen nodig. Daarbij is een checklist reuze handig. Natuurlijk neem je als kampeerder de benodigde documenten (paspoort, kentekenbewijs, vignetten etc.) mee en zorg je met spelletjes, boeken en andere zaken voor de nodige ontspanning op je vakantieadres. Maar wat mag er nog meer niet ontbreken?

De tent

Wil je comfortabel kunnen kamperen, dan is het van belang dat jouw tent als een huis staat. Zorg er dus voor dat je ook haringen, tentstokken, een grondzeil, tenttapijt en tentelastieken bij je hebt. Ook een parasol en kampeerstoelen horen -behalve voor backpackers- bij de uitrusting. Neem ook een lamp, een waslijn en een wereldstekker mee. Ook zorg je er als kampeerder voor dat je tijdens je vakantie goed kunt slapen. Denk daarbij aan een slaapmat of een luchtbed, een slaapzak, kussens en eventueel extra dekens. In het geval van een luchtbed neem je ook een luchtbeddenpomp mee.

Gereedschappen

Je kunt nog zoveel spullen bij je hebben, zonder de juiste gereedschappen ben je nergens. Ondanks het feit dat je waarschijnlijk over beperkte ruimte beschikt, doe je jezelf een groot plezier door wat eenvoudige technische spullen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een touw, duct tape en een stanleymes. Ook superlijm komt in veel situaties van pas. Een kleine pioniersschep mag ook niet ontbreken. Die is niet alleen handig bij het opzetten van de tent, maar ook als je de natuur ingaat.

Koken

Van avontuur en de buitenlucht krijg je honger. Met de juiste voorzieningen kun je prima maaltijden op tafel zetten. Om iets warms te kunnen bereiden, is een gasstelletje een absolute must. Wie per auto reist, neemt vaak ook een skottelbraai en/of een omnia oven mee. Natuurlijk mag ook een waterkoker niet ontbreken, net als een koffiezetapparaat. Voor de bederfelijke waren neem je een koelbox mee. Uiteraard pak je ook camping servies en bestek in, net als afwasmiddel, een afwasbak en handdoeken en theedoeken. 

Kleding

Wie denkt dat hij aan de Costa Brava enkel een zwembroek en teenslippers nodig heeft, heeft meestal gelijk. Toch kun je soms behoorlijk van de koude kermis thuiskomen. Als kampeerder, zeker wanneer je in een tent kampeert, moet je bedacht zijn op de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Neem dus altijd tenminste één set warmere kleding mee en, als je bestemming dat mogelijk vereist, een regenjas en laarzen. Neem ook voldoende ondergoed, sokken, pyjama’s en zwemkleding mee zodat je geen probleem met het wassen ondervindt.

Persoonlijke verzorging

Tot slot de persoonlijke verzorging: naast shampoo, douchegel en deodorant pak je ook zonnebrandcrème, aftersun en een goede insectenspray in. Verder mogen ook een pincet en een schaartje, net als pleisters niet ontbreken. Lenzendragers zorgen voor reservelenzen en lenzenvloeistof. Zorg ervoor dat je altijd wat paracetamol, diarreeremmers en ORS bij je hebt. Gebruik je zelf medicijnen, dan dienen deze te allen tijde goed gekoeld te blijven.