Categorieën
Bezienswaardigheden

Kamperen in Toscane: deze hoogtepunten wil je niet missen

Wie aan Toscane denkt, denkt aan glooiende heuvellandschappen, ontelbare olijfbomen, wijngaarden en knusse dorpjes die een en al historie ademen. De romantische Italiaanse regio behoort onder Nederlanders tot de meest geliefde bestemmingen voor een buitenlandse kampeervakantie. Naast het prachtige heuvellandschap staat Toscane ook bekend om zijn kunststeden en mooie kustlijn met langgerekte stranden en mondaine badplaatsen. Benieuwd welke hoogtepunten je tijdens een kampeervakantie in Toscane echt niet mag missen? Je leest het hier. 

Florence: een schatkamer op zich

Florence kennen we allemaal als de bakermat van de Renaissance. Wereldberoemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci zagen hier het levenslicht. In de Renaissance, het hoogtepunt van de Toscaanse geschiedenis, kwam de stad enorm tot bloei. Prachtige gebouwen, kunstschatten en een dromerig karakter zijn nog altijd de kenmerkende eigenschappen van de stad vol bruggetjes, pleinen en smalle straten. Verlaat je camping in Toscane zeker een dag om de pracht van de regiohoofdstad te ontdekken.

Middeleeuws Siena

Siena wordt vaak de fotogeniekste stad van niet alleen Toscane, maar heel Italië genoemd. En daar heeft men zo zijn redenen voor. Het bijzondere plein Piazza del Campo vormt het hart van de terracottakleurige stad met zijn talrijke rode daken. Siena is eigenlijk een gigantisch openluchtmuseum op zich. Bekijk ook zeker de dertiende-eeuwse universiteit en het Palazzo Pubblico, die tot de hoogtepunten van de stad behoren. Trek gekregen van je ontdekkingstocht? De stad is bezaaid met banketbakkerijen die je het water in de mond doen lopen!

De Chiantistreek: hier komen enkele van ’s werelds beste wijnen vandaan

Tussen de twee prachtsteden Florence en Siena ligt een wereldberoemd wijngebied: de Chiantistreek. De wijnen worden hier al sinds de dertiende eeuw volgens traditioneel recept gemaakt. De streek telt talrijke wijngaarden en kleine, authentieke dorpjes waar je van het echte Italiaanse plattelandsleven proeft. Door de streek lopen diverse autoroutes, die je langs enkele van de hoogtepunten leiden. De groene bladeren en de rode druiven vormen een bijzonder kleurenpalet dat je op maar weinig andere plekken ter wereld tegenkomt.

Val d’Orcia: landbouwgebied meets Renaissance

De Val d’Orcia is een pittoresk, heuvelachtig landschap bezaaid met karaktervolle dorpen. Niet voor niets werd deze vallei talrijke keren op renaissanceschilderijen afgebeeld. De groene vallei, die zijn naam dankt aan de rivier die erdoorheen stroomt, is in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Behalve van de authentieke sfeer proef je hier ook van de authentieke keuken. In de pittoreske dorpjes worden gerechten geserveerd zoals ze écht horen te smaken en krijg je een mooi inkijkje in het dagelijks leven in dit stukje Italië.

De scheve Toren van Pisa

Pisa is een stad aan de rivier de Arno die vooral bekendstaat om zijn scheve toren. Wat veel minder mensen weten, is dat hij ook tientallen kerken telt en dat hier de wereldberoemde uitvinder en natuurkundige Galileo Galilei ooit studeerde. Ga je toch vooral voor de toren van Pisa? Zet dan koers naar het Piazza dei Miracoli, oftewel het ‘Plein der Wonderen’. De 55 meter hoge toren leent zich bij uitstek voor hilarische foto’s -ontelbare grapjassen gingen je al voor in hun poging de toren recht te duwen-, maar is ook te bezoeken.