Categorieën
Kampeertips

Kamperen in de winter: zo maak je er een geslaagde vakantie van

De een vindt het heerlijk, de ander krijgt het al koud bij de gedachte: winterkamperen. Op steeds meer plekken in Nederland behoort het tot de mogelijkheden. Men kiest ervoor vanwege de rust die er heerst en de nog sterkere connectie met de natuur die je daardoor kunt voelen. Wel geldt, nog meer dan voor zomerse kampeervakanties, dat een goede voorbereiding een absolute vereiste is. Wat je moet doen om maximaal van het winterkamperen te genieten? Wij zetten het op een rijtje.

Warme kleding

Warm blijven is natuurlijk de grootste uitdaging tijdens het winterkamperen. En dus zorg je voor voldoende goede kleding. Het is belangrijk om je kleding in laagjes te dragen zodat de warmte van je lichaam beter kan worden vastgehouden. Ook kun je zo makkelijk iets aan- en uittrekken. Warme sokken en waterdichte schoenen mogen uiteraard ook niet aan je uitrusting ontbreken. Warm ’s ochtends, wanneer je wakker wordt, je kleding met je lichaamswarmte in je slaapzak op. Last van koude handen? Met wat heat pads, kleine zakjes die gedurende een paar uur warmte afgeven, is dat zo verholpen.

Lekker slapen

Heb je een avontuurlijke dag in de natuur gehad, dan zul je ’s avonds slapen als een roosje. Het beste kun je alleen in thermo-ondergoed gaan slapen. Wanneer je te veel draagt, kan er niet die gewenste warmte door de wisselwerking tussen je lichaam en het materiaal van de slaapzak plaatsvinden. Met een muts zorg je ervoor dat er niet te veel warmte via je hoofd verloren gaat. Bewaar vochtige spullen als dat kan buiten het slaapgedeelte en maak gebruik van een slaapmat met een hoge isolatiewaarde.

Een goed geïsoleerde tent

Wanneer je gaat winterkamperen, kan het een uitdaging zijn om je tent op te zetten. Heb je te maken met sneeuw, maak je kampeerplek daar dan eerst vrij van. Bij een bevroren ondergrond zijn stalen pennen en een extra zware hamer nodig. Sommige kampeerders nemen een boor mee om de haringen makkelijk in de grond te kunnen schuiven. Het tentgrondzeil dient extra geïsoleerd te zijn en de binnentent moet voldoende ruim zijn. Zo lig je daar nooit tegenaan en blijf je lekker warm.

Warme maaltijden bereiden met een benzinebrander

Uiteraard neem je ook materialen mee om warme, stevige maaltijden te kunnen bereiden. Je lichaam verbruikt in de kou namelijk een hoop energie. De populaire blauwe gasflessen van Campingaz kun je tijdens het winterkamperen echter niet gebruiken. Butaangas wordt bij temperaturen onder het vriespunt namelijk vloeibaar. Kies in plaats daarvan voor een benzinebrander. Een bijkomend voordeel is dat benzine ook nog eens overal verkrijgbaar is.

Houd niet alleen jezelf, maar ook je spullen warm

Zoals je wellicht weet, lopen batterijen sneller leeg in een koude omgeving. Om tijdens het winterkamperen niet telkens met lege batterijen te zitten, kun je deze spullen dus het beste warm houden. Draag je mobiele telefoon overdag op je lichaam en probeer ook de andere apparaten zoveel mogelijk tegen de kou te beschermen. Stop ze bijvoorbeeld in een (extra) slaapzak. Ook je kleding warm je ’s ochtends voor je het aantrekt met je lichaamswarmte op in je slaapzak.