Categorieën
Bezienswaardigheden

Kamperen aan de Costa Brava: de hoogtepunten van deze kustlijn

Kamperen aan de Costa Brava doen de meesten van ons vanwege het heerlijke, mediterrane klimaat, de goudgele zandstranden en de blauwe zee. Met een kustlijn van wel 200 kilometer, gesierd door langgerekte stranden en verborgen baaitjes, heeft ‘De Ruige Kust’ elke kampeerder dat te bieden, waarnaar hij op zoek is. Echter is de Costa Brava meer dan alleen zon, zee en uitgaan. Wil je tijdens je kampeervakantie iets meer van de omgeving ontdekken? Overweeg dan zeker onderstaande hoogtepunten!

Girona

Girona, ook wel Gerona genoemd, is ondanks het feit dat het de grootste stad van de Costa Brava is, maar weinig bekend onder toeristen. Eeuwen geleden gold Girona als levendig handelscentrum waar Romeinen, Moren, Fransen en andere volkeren handel voerden. Zo groeide Girona uit tot een van de rijkste steden van Spanje. En dat betekent dat er genoeg culturele en historische bezienswaardigheden zijn voor de kampeerders die hiervan houden. Onder andere de Arabische baden en de Joodse wijk behoren in deze stad tot de must-sees.

Cadaqués

Het plaatsje Cadaqués is gelegen op het schiereiland Cap de Creus en behoort tot de meest schilderachtige dorpjes van het hele land. Het voormalige vissersstadje ligt vlak bij de grens met Frankrijk en staat vooral bekend om zijn typisch witte huisjes. Kunstenaars zoals Salvador Dalí en Pablo Picasso kwamen hier maar al te graag om hun inspiratie op te doen. Bezoek je Cadaqués, dan zul je ze maar al te goed begrijpen. Het kristalheldere water en de dobberende vissersbootjes nemen je vanzelf mee naar een wonderlijke wereld.

Pals

Pals is een op een heuvel gelegen stadje met een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum. Het behoort tot de Baix Emporda, een gebied rijk aan middeleeuwse dorpjes, met naaldbomen bedekte heuvels en kristalheldere wateren. Pals wordt als een van de meest charmante dorpjes van dit gebied gezien en weet je het gevoel te geven alsof je in een tijdmachine bent gestapt en vele eeuwen terug bent gereisd. Vanaf zijn stadsmuur heb je een prachtig uitzicht over het omringende landschap.

De Dali Driehoek

Je hoeft niet eens van kunst te houden om de schilderwerken van de wereldberoemde kunstenaar Salvador Dalí te waarderen. De excentrieke schilder zag het levenslicht in de Costa Brava en blies hier ook zijn laatste adem uit. Drie plekken in deze kustregio herinneren aan de briljante kunstenaar: het Teatre-Museu Dalí in zijn geboorteplaats Figueres, waar de meeste van zijn werken te bewonderen zijn, het kasteel in Puból, dat hij aan zijn vrouw Gala schonk, en de oude visserswoning in Port Lligat waar zij samen vijftig jaar lang woonden. Samen worden ze de Dali Driehoek genoemd. 

De Medes eilanden

Voor de kampeerders die niet genoeg kunnen krijgen van de natuur van de Costa Brava zijn er de Medes eilanden. De archipel, bestaande uit zeven eilanden, bevinden zich voor de kust van de badplaats L’Estartit. De eilanden behoren tot de belangrijkste zeeflora- en faunareservaten van het Middellandse Zeegebied. De archipel wordt intensief beschermd en dat heeft geleid tot de instandhouding van een rijke en unieke onderwaterwereld. Je verkent deze al duikend, snorkelend of met een tripje met een glasbodemboot.