Categorieën
Benodigdheden

Hoe vind je de voor jou ideale slaapzak?

Als kampeerder weet je als geen ander hoe belangrijk een goede nachtrust is. Daarom behoort een kwalitatief hoogwaardige slaapzak dan ook tot de basic kampeeruitrusting. Wie voor het eerst een slaapzak gaat aanschaffen, merkt echter al gauw dat er tal van soorten bestaan. Om te voorkomen dat jij zo door de bomen het bos niet meer ziet, zetten wij kort op een rijtje waar je zoal op dient te letten bij de aanschaf van je slaapzak. De juiste slaapzak draagt in hoge mate bij aan het slagen van je kampeervakantie.

Waar ga je heen?

Zet je je tentje op aan de Spaanse kust, dan zal je slaapzak minder warm hoeven te zijn dan wanneer je op ontdekkingstocht gaat in de Nationale Parken van Zweden. Om op dit gebied een juiste keuze te maken, kijk je naar de isolatiewaarde van het product. Zeker voor vrouwen is de comforttemperatuur -een van de drie temperaturen die de isolatiewaarde aangeven- het belangrijkst. Dit is de temperatuur waarbij een slaapzak nog aangenaam warm is. Aangezien mannen het vaak iets warmer hebben, houden zij een range tussen de comfort- en de limiettemperatuur aan.

Een dekenmodel of een mummiemodel?

Slaapzakken zijn in twee verschillende modellen te verdelen: de dekenmodellen en de mummiemodellen. De eerstgenoemde slaapzakken zijn zwaarder en groter en dus vooral geschikt voor de kampeerders die op één plek blijven en niet gaan backpacken. Ook zijn ze vooral prettig voor zomerse kampeertrips, dus wanneer de temperaturen wat hoger liggen. Het voordeel van een dekenmodel is dat deze breed, maar ook open te ritsen is. Zo kun je de slaapzak dus ook als gewone deken gebruiken.

Het mummiemodel dankt zijn naam aan zijn vorm: de bovenkant is breder dan de onderkant en ook heeft deze slaapzak een soort capuchon, waardoor je minder warmte via je hoofd verliest. Inderdaad, de mummieslaapzak is ideaal voor lagere temperaturen. Omdat dit type slaapzak nauwer aansluit op je lichaam, verlies je minder lichaamswarmte. Ook is dit type slaapzak compacter op te bergen en doorgaans aanzienlijk lichter dan een dekenmodel, wat prettig is voor backpackers.

Het materiaal van de slaapzak

Ook bestaat er verschil tussen de eigenschappen van dons en synthetisch materiaal. Donzen slaapzakken zijn warmer en comfortabeler omdat ze je, ongeacht de weersomstandigheden, altijd op de juiste temperatuur houden. Deze lichtgewicht slaapzakken doen dus zowel in de zomer als in de winter prima dienst. Een voordeel van een synthetische slaapzak is de betere bestendigheid tegen vocht. Waar het lang duurt voor een donzen slaapzak weer droog is, heb je daar met een synthetische variant veel minder last van.

Een dames-, heren- of unisexmodel?

Tot slot zijn slaapzakken verkrijgbaar in unisexmodellen, maar ook in modellen speciaal voor dames en heren. Het onderscheid tussen die laatste twee wordt vooral gemaakt door de comforttemperatuur, die voor dames een stukje hoger ligt. Een comforttemperatuur van 5 graden betekent dat de slaapzak je in een buitentemperatuur van 5 graden warm kan houden. Bij de mummieslaapzakken speelt -vanwege hun nauwere aansluiting- ook de vorm van het lichaam een rol. Heren zijn over het algemeen langer en hebben minder rondingen. Overigens maakt niet elk merk onderscheid tussen mannen- en vrouwenslaapzakken.