Categorieën
Benodigdheden

Hoe noodzakelijk is een caravanverzekering?

Wanneer je in het bezit bent van een caravan, of dit nu een nieuw of een tweedehands exemplaar is, ben je daar natuurlijk zo zuinig mogelijk op. Een caravan kun je net zoals een personenauto verzekeren. Veel eigenaren vragen zich echter af of dit wel strikt noodzakelijk is. Je gebruikt hem doorgaans namelijk maar enkele weken per jaar. Maar wat als je toch pech hebt en de caravan schade oploopt? Afhankelijk van de precieze schade kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Het verzekeren van je caravan is dus een verstandige beslissing, die ieder echter zelf maakt.

De WA-dekking en AVP

Als eigenaar van een caravan weeg je dus zelf de voors en tegens af om zo te besluiten of je deze wilt verzekeren. Een caravanverzekering is volgens de wet namelijk niet verplicht. Is hij aan je auto gekoppeld en breng je op dat moment schade aan bij anderen? Dan valt dit onder de WA-dekking van je auto. Is je caravan eenmaal losgekoppeld, dan geldt dit niet meer. Gebeurt er dan iets, dan valt dit onder de AVP, aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, wanneer je deze hebt. Schade aan jouw caravan zelf is daarmee echter niet gedekt.

Wanneer is een caravanverzekering nodig?

In welke situaties een caravanverzekering dan nodig is? Denk bijvoorbeeld aan een hevige storm. Als er flinke takken op het dak waaien die schade veroorzaken, of als hagel zijn sporen nalaat. Ook kun je denken aan vandalisme en diefstal. En wat dacht je van de vaakst voorkomende situatie van allemaal: een defect aan je caravan waardoor je er niet meer mee kunt rijden. In deze gevallen is het fijn als je de reparatiekosten niet uit eigen zak hoeft te betalen. Zeker wanneer je zelf over beperkte financiële buffers beschikt om een dergelijke tegenslag op te vangen.  

Premiehoogte en eigen risico

Wanneer je op zoek gaat naar een caravanverzekering, zal het je al gauw opvallen dat de verschillen in premiehoogtes tussen verzekeraars behoorlijk kunnen oplopen. Laat je niet enkel leiden door het maandelijks te betalen bedrag, maar maak een gedegen vergelijking waarbij je ook de kleine lettertjes doorneemt. Doorgaans kosten de meest eenvoudige pakketten bij het gros van de verzekeraars tussen de vijf en tien euro per maand. Voor de meest uitgebreide caravanverzekeringen betaal je maandelijks tussen de vijftien en twintig euro. Houd er rekening mee dat je hoogstwaarschijnlijk ook met een eigen risico te maken krijgt.

Aanvullende verzekeringen

Ook is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat niet alles met een caravanverzekering gedekt is. Om die reden bestaan er ook optionele, aanvullende dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandsverzekering of een aparte dekking voor de inventaris. Lees wel goed wat er volgens de verzekeraar precies onder de inventaris valt. Storm- en hagelschade wordt niet altijd door een caravanverzekering gedekt. Dit is bijvoorbeeld bij de ANWB het geval. Dan is het verstandig om hiervoor een aparte dekking af te sluiten. Alhoewel dergelijke schade niet klinkt als iets om je veel zorgen over te maken, kunnen dergelijke weersomstandigheden behoorlijke schade aanrichten.