Categorieën
Kampeertips

Dit moet je weten als je voor het eerst gaat kamperen

Kamperen is een heerlijke ervaring. Je voelt je buiten vogelvrij en kunt je even helemaal losmaken van de dagelijkse sleur en al je verantwoordelijkheden. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een vakantie waarbij ze even helemaal offline kunnen gaan. Maar liefst 3,5 miljoen mensen in Nederland kamperen, waarvan de helft in eigen land. Ben je ook benieuwd naar die kampeerervaring? Het genieten van die vrijheid vergt de eerste keer wel wat voorbereiding. Wij helpen je graag een handje met wat nuttige informatie.

Campings bestaan er in alle soorten en maten

Net als hotelliefhebbers hebben ook kampeerders een enorme keuze wat accommodatie betreft. Zeker de eerste keer is het belangrijk dat je voor een camping kiest die helemaal bij jou past. Zo zijn er de kleine natuurcampings, maar ook glampings en grote campings met animatie en alle faciliteiten die je je maar kunt bedenken. Door van tevoren goed op een rijtje te zetten waar je behoefte aan hebt, zal je camping niet gauw voor teleurstelling zorgen.

Ook hartje zomer houd je rekening met alle weersomstandigheden

Zelfs als je in het zonovergoten Zuid-Frankrijk of aan een van de goudgele Spaanse Costa’s neerstrijkt, is stabiel lekker weer geen garantie. De kans is aannemelijk dat je het grootste deel van je tijd in korte broek en op teenslippers doorbrengt, maar ook stormachtig weer met wind van orkaankracht weet een enkel keertje een onaangename verrassing te vormen. En dan heb je aan die teenslippers vrij weinig.

Zorg er dus voor dat je kleding voor alle weertypen meeneemt. Je leeft namelijk (grotendeels) buiten, waardoor je je beter moet beschermen tegen alle denkbare elementen. Pak dus ook altijd een lange broek en een fleecetrui in, zelfs als je verwacht elke dag van je vakantie met een cocktail in je hand onder een parasol door te brengen. Ook dichte schoenen of een paar laarzen mogen niet op je inpaklijstje ontbreken. Wanneer je niet de juiste kleding bij je hebt, kan dit enkele dagen van je kampeervakantie zomaar verpesten.

Je vertrek moet je zorgvuldig plannen

Een tent opzetten in het donker is verre van handig. In een keer doorrijden zonder tussenstop en dan voor het eerst aan de slag moeten met tentdoeken en haringen is net zo min aan te bevelen. Plan je reis van Nederland naar je vakantiebestemming dus zorgvuldig en trek daar voldoende tijd voor uit. Een tussenstop inclusief overnachting maken is geen tijdsverlies. Integendeel, je komt zo goed uitgerust aan op je bestemming, zodat je vakantie meteen kan beginnen.

Oefenen voor vertrek voorkomt onnodige frustraties

Oefening baart kunst en dat geldt ook op het gebied van kamperen. Wie voor de eerste keer een tent opzet, ontkomt vrijwel nooit aan een hoop gestuntel en irritatie. Geen ideale manier om je eerste vakantiedag te beginnen. Gelukkig is er altijd wel iemand in de buurt die de helpende hand uitsteekt, maar liever voorkom je dit gedoe. Zet je tent dus eens ‘proef’ op in je achtertuin en bereid eens een eenvoudige maaltijd op het gasstelletje. Zo kom jij beslagen ten ijs op je bestemming aan.