Categorieën
Benodigdheden

De verschillende soorten campingstoelen op een rijtje

Wie een snelle blik werpt op het aanbod aan campingstoelen, komt al snel tot de conclusie dat er tal van verschillende modellen beschikbaar zijn. Elk model heeft zo zijn specifieke eigenschappen, dus om de voor jou ideale stoel te vinden, is het goed daar wat meer over te weten. Houd daarbij altijd in gedachten hoe en hoeveel je denkt de stoel te gaan gebruiken. Wil je er de hele dag in kunnen wegzakken om je favoriete boek te lezen of plof je er alleen ’s avonds na een dag in de natuur op neer?

Klapstoelen en relaxstoelen

Verreweg het sterkst vertegenwoordigd op elke binnen- en buitenlandse camping zijn de klapstoelen. Men noemt ze ook wel standenstoelen, omdat je ze middels de armleuningen in verschillende standen kunt zetten. Dit betekent dat deze stoel prettig is voor aan tafel, maar ook prima dienstdoet wanneer je onderuitgezakt wilt lezen. De camping relaxstoel is de ietwat meer luxe variant van de klapstoel. Je kunt deze stoel precies verstellen zoals jij wilt en hij heeft ook nog eens een voetensteun.

Vouwstoelen

Vouwstoelen worden wat minder gekenmerkt door zitcomfort, maar hebben wel andere voordelen. Wanneer je compact en lichtgewicht wilt reizen, zijn ze namelijk ideaal. Vouwstoelen ontlenen hun naam aan het feit dat je ze letterlijk tot een klein pakketje kunt opvouwen om ze vervolgens in een hoes te bewaren. Vooral degenen die voor een kort uitje weggaan kiezen voor een dergelijke stoel. Voor een langere kampeervakantie is dit soort, vanwege het ietwat beperkte comfort dat hij biedt, niet aan te bevelen.

De vlinderstoel: een stukje design op de camping

In de verte heeft een vlinderstoel wel iets weg van een vouwstoel, maar toch heb je hier wel degelijk met een heel ander type stoel te maken. De vlinderstoel is erg comfortabel en wordt steeds meer aangeschaft. Niet alleen op de camping zie je ze regelmatig terug, maar ook in achtertuinen maakt deze stoel steeds vaker zijn opwachting. Dit type heeft een opvouwbaar onderstel. De zitting hang je erin. Net als vouwstoelen zijn ook vlinderstoelen zodoende erg compact op te bergen en makkelijk te vervoeren.

Strandstoelen

Een strandstoel is geen stoel om tot je basic uitrusting te rekenen, maar geldt meer als extraatje voor als je een dagje naar een vrij strand gaat. Strandstoelen zijn compact -dus wederom makkelijk in vervoer en opslag- maar ook heel laag, zodat je lekker onderuitgezakt met je voeten in het warme zand kunt zitten. Veel strandgangers gebruiken een dergelijke stoel om het liggen op een handdoek mee te kunnen afwisselen. Behalve op het strand zie je strandstoelen ook vaak langs het zwembad.

Het materiaal van de stoel

Naast het model speelt ook het materiaal van de stoel een rol. Veel stoelen zijn gemaakt van textileen, een waterbestendig materiaal van duurzame aard. Ook is dit materiaal ademend, wat vooral in warme seizoenen prettig is. Stoelen van gepolsterd materiaal hebben van buiten dezelfde structuur als textileen, maar hebben ook een vulling. Ook dit type is ventilerend, weerbestendig en bovendien extra comfortabel. Tegenwoordig wint het merk Lafuma steeds meer terrein. Naast zijn vocht- en luchtdoorlatende karakter is het ook nog eens uv-bestendig.