Categorieën
Campings

De mooiste plekken om in Griekenland te kamperen

Kamperen in Griekenland: voor de meesten klinkt het niet erg vanzelfsprekend, maar het land met zijn duizenden kilometers tellende kustlijn biedt een droomvakantie voor elke kampeerder. Helderblauw water, langgerekte stranden en kleine baaitjes, een eeuwenoude cultuur en die typisch Griekse keuken: allen maken ze een kampeervakantie in dit land onweerstaanbaar. In totaal telt Griekenland bijna 300 campings, zowel op het vasteland als op de eilanden. Wat zijn de mooiste plekken om je tent op te zetten in deze bakermat van de westerse beschaving?

Chalkidiki

Het schiereiland Chalkidiki ligt ten oosten van Thessaloniki, de tweede stad van het land. Deze regio telt de meeste campings van heel Griekenland, en ook nog eens een heel variërend aanbod. Het schiereiland bestaat uit drie langgerekte delen, die ook wel ‘vingers’ worden genoemd. De eerste vinger Kassandra is er vooral voor de jonge kampeerders die ook wat van het nachtleven willen meepikken, de tweede vinger Sithonia is er met zijn bergen en helderblauwe zee voor de rustzoekers, terwijl de derde vinger, Mount Athos, enkel bereikbaar is voor religieuze bezoekers.

Kreta

Kreta is de grootste van alle Griekse eilanden en de op vier na grootste van de Middellandse Zee. Met een kustlijn van meer dan duizend kilometer, maar ook een bergachtig en groen binnenland met tal van mooie dorpjes die tussen de olijfgaarden en sinaasappelbomen zijn verscholen, betekent een kampeervakantie op Kreta een absolute belevenis. Eigenlijk wordt hier al het moois van Griekenland samengevat. Ook van de eeuwenoude beschaving vind je hier namelijk nog voldoende terug, vooral in de stad Heraklion.

Corfu

Corfu behoort tot de Ionische eilanden en ligt ten westen van het Griekse vasteland. De Ionische eilanden staan bekend om hun groene karakter en Corfu is daar geen uitzondering op. Kamperen doe je dan ook vaak te midden van het groen, dat tegelijk een aangename beschutting tegen de warme Griekse zon biedt. Ook kampeerliefhebbers die geïnteresseerd zijn in cultuur zitten hier goed: het eiland werd in het verleden door veel verschillende volkeren bewoond. Veel overblijfselen zijn daarvan nog te zien.

De Peloponnesos

De Peloponnesos betreft het zuidelijkste deel van het Griekse vasteland. De bezienswaardigheden zijn er haast ontelbaar: het Kanaal van Korinthe, Kalamata met zijn langgerekte zandstranden, het historische stadje Methoni, de archeologische vindplaats Mycene, Griekenlands eerste hoofdstad Nafplion en het kleine eilandje Elafonisos, dat bekendstaat om zijn oogverblindende stranden zijn slechts voorbeelden van de vele hoogtepunten. Bovendien drink je hier enkele van de beste Griekse wijnen. Campings zijn verspreid over de gehele regio en ideaal voor rustzoekers die ook graag een flinke portie cultuur aan hun kampeervakantie toevoegen.

De Cycladen

Namen als Santorini en Mykonos klinken je vast bekend in de oren. De eilanden behoren tot de zogeheten Cycladen, een eilandengroep van vulkanische oorsprong die behalve om zijn steile kliffen en bergachtige karakter ook bekendstaat om die typisch blauw-witte huisjes. Op de Cycladen ben je verzekerd van heerlijk weer, een altijd verkoelend windje en de helderblauwe zee binnen handbereik: dé ingrediënten voor een onbezorgde kampeervakantie. Tijdens je verblijf op de Cycladen kun je er ook voor kiezen om te gaan eilandhoppen. De eilanden zijn via diverse veerbootverbindingen prima bereikbaar.