Categorieën
Bezienswaardigheden

De highlights van een kampeervakantie in de Schotse Hooglanden

Kamperen in Schotland doe je dicht bij huis, maar toch geeft deze bestemming je het gevoel in een heel andere wereld te zijn beland. Zeker wanneer je ervoor kiest om te gaan wildkamperen en van het gebaande pad te wijken. De Schotse Hooglanden vormen een ruige bestemming waar liefhebbers van natuur en buitensporten helemaal op hun plaats zijn. Het gebied, dat 400 miljoen jaar geleden ontstond, is het puurste stukje van het land. Ga je wildkamperen? Houd je dan aan de geldende Scottish Outdoor Access Code. 

De Ben Nevis, de ‘berg met zijn hoofd in de wolken’

De Ben Nevis, in het noordwesten van de Schotse Hooglanden, is de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Miljoenen jaren geleden was hij een vulkaan, nu weet hij jaarlijks 125.000 wandelaars te trekken. Van plan de 1344 meter tellende Ben Nevis te bedwingen? Wees dan voorbereid op minder ideale weersomstandigheden: bewolking hangt hier 365 dagen per jaar. De Ben Nevis ligt langs de Great Glen, een door een gletsjer uitgesleten vallei die de Noordzee met de Atlantische Oceaan verbindt.

Inverness: de hoofdstad van de Schotse Hooglanden

De levendige stad Inverness, ten oosten van de Great Glen en vlak bij het Meer van Loch Ness, wordt ook wel de hoofdstad van de Schotse Hooglanden genoemd. Inverness heeft met zijn vele winkels, historische centrum en vriendelijke inwoners veel weg van Edinburgh. Echter zijn toeristen hier veel minder vertegenwoordigd. Vergeet ook niet Iverness’ culinaire wereld te ontdekken; niet voor niets staat Inverness ook bekend als de gastronomische hoofdstad van de Schotse Hooglanden. 

Fort William: buitensporthoofdstad van het Verenigd Koninkrijk

Voor het volgende hoogtepunt begeef je je naar de westkant van de Schotse Hooglanden, daar waar de natuur nog ruiger en het landschap nog dunner bevolkt is. Fort William ligt in de schaduw van de Ben Nevis en wordt ook wel de ‘Buitensporthoofdstad van het Verenigd Koninkrijk’ genoemd. Onder de Schotten zelf is Fort William ook erg populair voor een weekendtrip. De stad heeft een bijzonder mooie ligging aan Loch Linnhe. Een wandelpad naar de top van de Ben Nevis begint vlak buiten Fort William.

Het Meer van Loch Ness

Het Meer van Loch Ness behoort tot de bekendste meren ter wereld. Een status die hij aan twee zaken te danken heeft: zijn omvang en imposante diepte -op zijn diepste punt telt het meer 226 meter, wat dieper is dan de Noordzee-, en de mythe rondom Nessie: het monster van Loch Ness dat zich in dit meer zou ophouden. Inmiddels bestaan er al meer dan duizend verklaringen van ooggetuigen die beweren Nessie te hebben gezien. Zal jij ook een glimp van hem opvangen?

Loch Lomond & The Trossachs National Park

Ga je kamperen in de Schotse Hooglanden, dan mag ook een bezoek aan het eerste Nationale Park van Schotland niet ontbreken. Dankzij zijn grote variatie aan landschappen trekt het vele

wandelaars. Het gebied ademt met zijn zachte heuvels, dichtbegroeide bossen en knusse dorpen een en al romantiek. Loch Lomond ligt in het hart van het park. Je kunt het meer bevaren middels een georganiseerde cruise, maar ook zijn er diverse watersporten te beoefenen.