Categorieën
Kampeertips

De handigste tips voor het koken op de camping

Kies je voor glamping in een lodgetent of een safaritent, dan zet je dezelfde culinaire hoogstandjes op tafel als thuis. Maar als klassieke kampeerder heb je het zonder keuken te stellen. Toch hoeft dat een uitgebreide en voedzame maaltijd geen strobreed in de weg te leggen. Alhoewel koken op de camping een behoorlijke uitdaging kan zijn, helpen de juiste tips en een beetje eigen inventiviteit je om elke dag heerlijke en gevarieerde gerechten op tafel te zetten.

Tip 1. Eenpansgerechten

Ga je kamperen, dan is een gasstelletje met twee pitten toch wel de absolute basisuitrusting. Wist je dat er zelfs meer dan genoeg recepten bestaan waarvoor je maar één gaspitje nodig hebt? Denk bijvoorbeeld aan couscous. Terwijl je de couscous in kokend water bereidt, gebruik je het gaspitje voor de overige ingrediënten. En wat te denken van een one-pot pasta? Je kookt de pasta met alle andere ingrediënten in een laagje bouillon onder regelmatig doorroeren gaar. Een kind kan de was doen!

Tip 2. Water vooraf koken

Heb je al vaker gekampeerd, dan weet je dat het koken van water op een gaspit behoorlijk wat tijd kost. Sommige kampeerders kiezen er om die reden dan ook voor een camping waterkoker aan te schaffen. Heb je die niet? Zet dan een pan met water op voordat je met het koken begint. Voeg eventueel zout pas toe als het water al kookt. Gebruik je een gasstelletje met twee pitten en is dat net te weinig voor het gerecht dat je wilt bereiden? Een slaapziek kun je prima gebruiken om eten warm in te houden!

Tip 3. Schaf een skottelbraai aan

Een skottelbraai wordt nog wel eens voor een gewone barbecue aangezien, maar de waarheid is dat je met deze van oorsprong Zuid-Afrikaanse wok op een driepoot alle kanten op kunt. Het is een soort barbecue, maar dan zonder rooster. Naast barbecueën op een skottelbraai kun je er ook op bakken, grillen en wokken. Er zijn verschillende accessoires voor de skottelbraai beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een paëllapan of een pizzasteen. Ook zijn er voedselverdelers voor de skottelbraai beschikbaar, waarmee je verschillende oppervlakken creëert. 

Tip 4. De Omnia oven

Geniet je op de camping ook graag van versgebakken croissantjes en een verse cake op zondagmiddag? Of die overheerlijke kaneelbroodjes? Geen probleem! Voor alle bakliefhebbers is er ook de Omnia oven. Dit oventje, dat je op een warmtebron plaatst, heeft de vorm van een tulband. In feite werkt hij net als een gasoven. De RVS onderkant zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Verbrande broodjes of aangekoekte ovenschotels behoren zo tot het verleden. Je hoeft niets te installeren; met de Omnia oven kun je direct aan de slag!

Tip 5. Doe je inkopen lokaal

Sommige kampeerders vinden het prettig om een groot deel van hun voedingsmiddelen vanuit Nederland mee te nemen naar het vakantieadres. Anderen doen hun boodschappen liever op locatie. Behoor je tot de laatste categorie, laat dan ook de supermarkt eens links liggen en ga na waar er lokale markten worden gehouden. Het is een leuke manier om kennis te maken met de lokale cultuur en bovendien eet je optimaal vers.