Ga je kamperen, dan behoort een koelbox uiteraard tot je basisuitrusting. Koelboxen zijn de afgelopen jaren steeds meer uitgegroeid tot apparaten die veel van een koelkast weghebben. Zo zijn ze een stuk groter geworden en zijn losse koelelementen niet nodig. Veel varianten zijn in staat net zo goed te koelen als een koelkast. Zeker wanneer je naar een warme bestemming gaat, is een sterk koelvermogen een vereiste. Maar er zijn meer punten van belang dan alleen deze. Welke dingen moet je overwegen voordat je tot de aanschaf overgaat?
Wat wil je in de koelbox bewaren?
Gebruik jij de koelbox alleen voor een koud wijntje of biertje aan het eind van de dag? Of ben je voornemens er ook bederfelijke etenswaren in te bewaren? Zeker wanneer je in the middle of nowhere, is het belangrijk je etenswaren goed te kunnen koelen. Dit betekent een temperatuur van maximaal 7 graden, onder alle omstandigheden. Er bestaan grofweg drie categorieën koelboxen: de absorptiekoelbox, de thermo-elektrische koelbox en de compressorkoelbox. Die laatste koelt het beste, terwijl de thermo-elektrische variant de minste koelkracht heeft.
Hoe groot is je reisgezelschap?
Reis je in je eentje, samen met iemand anders of gaat het volledige gezin samen op pad? Logischerwijs geldt: des te groter je reisgezelschap is, des te groter dient ook de koelbox te zijn. Nogmaals geldt dit nog uitdrukkelijker op bestemmingen die zich wat verder van de bewoonde wereld bevinden. Daar is het prettig om wat extra achter de hand te hebben. Thermo-elektrische koelboxen zijn vaak wat kleiner, terwijl absorptiekoelboxen en compressorkoelboxen ook in veel grotere varianten bestaan.
Moet de koelbox onderweg ook koelen?
Heb je een lange rit tot je vakantiebestemming voor de boeg, of ben je van plan je tijdens je kampeervakantie regelmatig te verplaatsen? Dan is het prettig om een koelbox te hebben die ook onderweg zijn werk doet. Dit betekent dat hij over een 12V aansluiting dient te beschikken, zodat hij op de aanstekeruitgang past. Vandaag de dag heeft vrijwel elke koelbox zo een aansluiting, maar ga dit voor de zekerheid even na alvorens je tot de aankoop overgaat.
Hoeveel geluid mag de koelbox maken?
Bijna niets is zo vervelend als ’s avonds niet kunnen slapen vanwege een zoemende koelbox. Achtergrondherrie is voor jezelf, maar ook voor andere kampeerders natuurlijk niet wenselijk. Op sommige plekken wordt het zelfs als geluidsoverlast gezien. Denk bijvoorbeeld maar aan het wildkamperen, waarbij jouw aanwezigheid in de natuur eigenlijk niet merkbaar mag zijn. Absorptiekoelboxen zijn de meest geruisloze varianten. Vanwege hun ventilator maken de thermo-elektrische boxen juist het meeste geluid.
Moet de koelbox over een vriesvak beschikken?
Wil jij voor je eigen tent een lekker ijsje kunnen eten, of ben je voornemens andere ingevroren producten mee te nemen op vakantie? Dan ben je op een compressorkoelbox aangewezen. Sommige varianten behalen zelfs een temperatuur van 20 graden onder nul, zonder ook maar enigszins door de temperatuur van de buitenomgeving beïnvloed te worden. Het bijkomende voordeel is hun lage stroomverbruik, een win-winsituatie dus!