Categorieën
Kampeertips

Caravan of vouwwagen? Verschillen en overeenkomsten op een rijtje

Kampeer je al een tijdje met een tent en ben je toe aan een wat comfortabelere manier van vakantie vieren? Veel kampeerders vinden het nemen van een besluit tussen een caravan en een vouwwagen maar lastig. Een camping is in feite een verplaatsbare woning die je aan je trekhaak hangt, terwijl een vouwwagen een mengeling van een tent en een caravan is. Deze bestaat uit een tent die je over een frame spant. Een ingeklapte vouwwagen vervoer je als aanhanger achter je auto.

De reis

Velen zijn het erover eens dat het reizen met een vouwwagen een stuk gemakkelijker is. Het gewicht ligt aanzienlijk lager en de snelheidslimieten liggen juist hoger. Binnen Nederland mag je met een caravan tot 3500 kilogram 90 kilometer per uur rijden en met zwaardere caravans 80 kilometer. In sommige landen ligt die snelheid nog lager. Ook betaal je op tolwegen aanzienlijk meer voor je caravan. Wie met een vouwwagen vertrekt, legt langere afstanden gemakkelijker af. Een zonovergoten plekje aan de Middellandse Zee wordt dan ineens een stuk bereikbaarder.

Jezelf installeren

Direct na aankomst op je vakantieadres biedt de caravan weer zo zijn voordelen. Je parkeert hem op de juiste plek en kunt meteen een kop koffie voor jezelf zetten. Alles is ingericht, de bedden zijn opgemaakt en je hoeft nergens meer naar om te kijken. Met het opzetten van een vouwwagen ben je doorgaans toch wel zo’n anderhalf uur bezig. Ook hoef je met een caravan geen voorbereidingen voor je terugreis te treffen. Een vouwtent dient echter zorgvuldig te worden ingepakt. Iets wat op regenachtige dagen geen pretje is.

Het ultieme kampeergevoel

Wie gaat kamperen, doet dat grotendeels vanwege het gevoel van vrijheid dat daarmee samenhangt. Vouwwagenkampeerders lijken dit gevoel nog een tikkeltje meer te ervaren dan kampeerders die met een caravan naar hun bestemming reizen. Je hebt een keuken en een slaapzak, maar zet wel een tent op. Dat geeft je het ultieme kampeergevoel! Ook heb je in een vouwwagen altijd genoeg zitruimte. Een caravan moet je ’s avonds of op frissere dagen nog weleens herinrichten.

Winterkamperen

Winterkamperen wordt binnen Nederland, maar ook daarbuiten, steeds populairder. Vanzelfsprekend is het kamperen in de koude maanden met een caravan prettiger, tenzij je echt een doorgewinterd buitenmens bent. Alhoewel een vouwwagen wel waterdicht is, wordt het binnen in de tent vaak wel vochtig. Ook de temperatuur ligt een stuk lager dan in een caravan. Een kacheltje is een absolute must, maar weet slechts een kleine warmtestraal af te geven.

Een weekendje proefkamperen

Ben je er nog niet helemaal uit of je een vouwwagen of een caravan wilt gaan aanschaffen? Dan is het verstandig om te gaan proefkamperen. Misschien kun je de vouwtent van een vriend of familielid een weekendje lenen om zo echt te kunnen ervaren hoe het kamperen op deze manier is. Heb je geen fanatieke kampeerders in je omgeving? Geen probleem! Een vouwtent of caravan is ook te huren. Helpt het proefkamperen je een keuze te maken? Dan kun je de knoop bijna gaan doorhakken. Onthoud daarbij: een caravan is duurder in aanschaf en onderhoud, maar ook duurzamer.