Categorieën
Kampeertips

Alles wat je wilt weten over kamperen met kinderen

Fanatieke kampeerders hoeven we het niet te vertellen: wie met kinderen op kampeervakantie gaat, stelt ineens heel andere eisen aan een camping dan vroeger. Op de bonnefooi een plekje zoeken is er vaak niet meer bij en ook denk je wel drie keer na over een camping zonder stroom. Met de juiste voorbereidingen maak je van het kamperen met kinderen echter een geslaagde onderneming. En dat is meer dan alleen wat speelgoed, spelletjes en een EHBO-kit inpakken. Lees hier wat je moet weten over het kamperen met kinderen.

Kindvriendelijke campings

Hoe makkelijk je kind ook is, op een camping zonder faciliteiten is het onvermijdelijk dat het zich gaat vervelen. Een kindvriendelijke camping is camping met faciliteiten voor de kleine vakantiegangers. Denk bijvoorbeeld aan een zwembad, speeltuin, kinderboerderij, jeu de boules veldje of een kinderdisco. Zo vermaken de kinderen zich samen met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en heb je als ouder ook je handen vrij. En wees gerust, een kindvriendelijke camping staat niet gelijk aan massacampings met elke minuut van de dag muziek en animatie.

Een eigen accommodatie of een accommodatie huren?

Wie gaat kamperen met kinderen, vindt het vaak ook lastig om te beslissen in wat voor accommodatie hij wil verblijven. Kies je voor een eigen tent of caravan, dan ben je een stuk voordeliger uit. Ook bestaat er een groter aanbod aan kampeerplaatsen en heb je meer flexibiliteit.

Waar je een accommodatie doorgaans per week kunt huren, bepaal je met je eigen onderkomen helemaal zelf wanneer je aankomt en weer vertrekt. Een extra stukje flexibiliteit dat vooral kampeerders met kleine kinderen kunnen waarderen.

Kies je voor een huuraccommodatie, dan staat daar wel weer de tijdswinst tegenover. Zonder caravan rijd je een stuk sneller en ook hoef je niets zelf in elkaar te zetten terwijl je tegelijkertijd probeert je kinderen rustig te houden. Je kunt dus meteen genieten van je kampeervakantie. Van hetzelfde voordeel profiteer je op de terugreis natuurlijk ook. Huur je een mobil home of lodgetent, dan hoef je ook geen andere benodigdheden mee te sjouwen. Ook dat scheelt een hoop in de aanschafkosten. 

Met een slimme standplaats maak je je vakantie nóg aangenamer

Alvorens je een plekje op de camping van jouw voorkeur gaat reserveren, moet je de plattegrond van de desbetreffende locatie goed bekijken. Kampeer je met kleine kinderen, dan is het misschien wel handig dat de speeltuin vlak bij jouw standplaats ligt en niet aan de andere kant van de camping. Ook geven veel ouders de voorkeur aan een plek uit de volle zon en heeft men de sanitaire voorzieningen graag binnen handbereik.

Kinderen moeten aan kamperen wennen

Ga je voor het eerst kamperen met kleine kinderen? De kleinste vakantiegangers zullen onder de indruk zijn van deze nieuwe manier van vakantie vieren en dat kan ook wat spanning met zich meebrengen. Laat je kinderen vooraf dus aan het idee wennen. Zet samen de tent een keer op (bijvoorbeeld in de achtertuin als je die hebt) en slaap eens een nachtje op een luchtbed of in een slaapzak. Vertel ze hoe een kampeervakantie eruitziet en wat ze ervan kunnen verwachten.